Rente daalt en lenen wordt goedkoper

Op 12 september heeft de ECB opnieuw gekozen om de geldkraan verder open te zetten. De rente was al een tijd lang negatief. U krijgt daarom al langere tijd geen of weinig rente op uw spaarboekje. Dat komt omdat banken geld moeten betalen om overtollig geld bij de Europese Centrale Bank te stallen.

Ze willen en kunnen dus ook niet veel rente meer geven want dat kost steeds meer geld.

Vorige weer is dat opnieuw duurder geworden voor de banken. Ze betalen nu tussen de -0,4% en -0,5% rente aan de ECB als ze daar hun kapitaal stellen.

De banken hebben helaas weinig keuze. Ze zijn verplicht een deel van hun cash te stallen bij de ECB.

Maar voor mensen die geld willen lenen is de dalende rente goed nieuws. Banken krijgen steeds minder voor hun geld dus kunnen ze ook steeds minder vragen voor hun geld.

Als je wat geld nodig hebt voor een verbouwing of om de tuin aan te pakken dan kun je tegenwoordig een zeer aantrekkelijk lening krijgen met een zeer lage rente.

De rente staat historisch laag en de verwachting is niet dat dat binnen de kortste keren gaat veranderen. Als u nog even kunt wachten met lenen dan zou u kunnen overwegen dat nog even te doen. Hoe langer u uw lening uitstelt hoe goedkoper deze wordt namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *