Verantwoord lenen

Iedereen kent de verleiding. Even in het rood staan, toch weer een keer die krediet kaart gebruiken, of een doorlopend krediet afsluiten. Toch is het verstandig om goed na te denken voordat u dat soort zaken doet. In de min gaan kost al snel een procent of 12 op jaarbasis. Als u een kredietkaart gebruikt en u doet maandelijkse aflossingen dan betaalt u vaak meer dan 12% effectieve rente op jaarbasis. En dat is veel geld. Een doorlopend krediet is dan al vaker een stuk voordeliger. U betaalt dan vaak een procent of 5 à 7. Ongeveer de helft van in het rood staan of de kredietkaart gebruiken.

Toch is ook het gebruikmaken van een doorlopend krediet “gevaarlijk”. Het is heel eenvoudig om toch weer een deel van die lening op te nemen en vervolgens weer maandelijks slechts een klein percentage terug af te lossen. Als u een aankoop wilt doen waar u op dit moment geen geld voor hebt, dan is het op termijn veel goedkoper om daar eerst voor te sparen. Het verschil is dat u 15% meer geld overhoudt op termijn. U spaart namelijk tegen 2% tot 3% en u hoeft het niet terug te betalen. omdat het terugbetalen een tijd duurt, betaalt u dus ook al snel een hogere effectieve rente.

Toegegeven: 2 of 3% is niet veel rente dat u krijgt op een spaarboekje, maar het verschil met het betalen van 12% is zeer groot.

Verantwoord lenen is iets anders. Dat doet u als u een aanschaf doet waarvoor een investering terug komt. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een eigen woning. Of van een oldtimer waarbij u waardestijging verwacht. U verwacht dat u minder rente betaalt dan dat het goed stijgt in waarde. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar verstandig lenen is vooral lenen dat niet aan consumptie is gelinkt. Het is lenen voor duurzame goederen die een lage of geen afschrijving hebben. Een TV die u vandaag koopt is morgen alweer tientallen procenten minder waard. Het zelfde en erger heeft u bij de aanschaf van een nieuwe wagen. Die is als u met de wagen bij de verdeler wegrijdt al direct duizenden Euro minder waard. Tenzij u daar een lening voor kan krijgen waarbij de rente die u betaalt dicht bij de inflatie ligt is het al wat verstandiger om een lening af te sluiten.

Wilt u weten wat u betaalt aan een lening? Maak dan een lening simulatie in de rechter balk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *