Wat gaat er gebeuren met Europa en mijn geld/Euro?

Europa is dagelijks in het nieuws. Steeds vaker wordt gespeculeerd dat het einde van Europa steeds dichterbij komt. Er wordt openlijk getwijfeld of Griekenland wel in de Eurozone kan blijven en of het daar wel wil blijven. De afgelopen verkiezingen van Griekenland brachten geen regering voort. Als dat wel was gebeurt, dan kwam er een regering aan de macht die Griekenland uit de Eurozone wilde krijgen.

Alle miljarden die de andere Eurolanden in het noodfonds hebben gestort en aan Griekenland hebben gegeven zouden dan veel minder waard zijn geworden. Griekenland zou dan namelijk weer terug gaan naar hun eigen/oude munt en die laten devalueren. Ze zouden massa’s geld in de economie pompen waardoor hun eigen economie er weer bovenop zou komen en het zou hun munt enorm devalueren. Tegenover de Euro zou daardoor hun schuld veel lager worden.

De Eurolanden zouden daardoor minder geld terugkrijgen dan wat er oorspronkelijk is ingestopt. Geen goed uitgangspunt voor een stabiele Eurozone. Het systeem zou steeds verder destabiliseren en de kans dat andere landen ook in het moeras geraken steeds groter.

Er is nog een andere interessante factor bij de huidige crisis. Geld lenen of sparen/investeren in het buitenland. Doordat de Euro steeds verder devalueert, wordt de Euro steeds minder waard ten opzichten van andere valuta. Als je spaargeld hebt in het buitenland dan is dat goed nieuws. Dat wordt namelijk ook meer waard. Maar heb je schulden in het buitenland, dan is dat slecht nieuws. Je kan met dezelfde Euro namelijk minder van je schulden aflossen.

Als u nu in Griekenland, Spanje of buiten de EU geld gaat sparen, dan bent u echt aan het beleggen. Houd daar rekening mee. U loopt, misschien nu nog niet, maar u kunt op elk moment daar (gedwongen worden) te sparen in lokale valuta. Dit is ook gebeurd in Argentinië jaren geleden. Argentinië stopte toen met het gebruiken van de Dollar en liet niemand nog toe hun geld uit het land weg te halen. Daardoor werd je eigenlijk verplicht om in lokale valuta te gaan beleggen/sparen, met alle gevolgen van dien.

Dit kan ook gebeuren als u in Griekenland spaart. Daarnaast is de Euro op dit moment zo volatiel, dat wanneer u bijvoorbeeld in Dollars of Zwitserse Franken belegt, u erg onderhevig bent aan schommelingen in valutaprijzen.

Ook als u in het buitenland een lening aangaat en/of een lening simulatie maakt, houd dan rekening met het feit dat u ook door het valutaverschil meer of minder zult betalen voor uw lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *